Снимка: Булфото500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира

...
Снимка: Булфото500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира
Коментари Харесай

Юристи: 500 лева глоба за всеки шофьор, който сам си смени спукана гума

Снимка: Булфото

500 лева санкция може да отнесе всеки, който самичък ремонтира и поддържа персоналния си автомобил. Това ще се случи, в случай че в действие влязат текстовете от законопроекта за пътните транспортни средства, който е качен за публично разискване от основателите му от транспортното министерство, написа „ Телеграф “.

В плана е записано, че дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни транспортни средства може да се извършат от физически или юридически лица, регистрирани и разполагащи с уверение за такава активност.

За всичките тези лица Изпълнителната организация „ Автомобilна администрация (б.а. - всеобщо познатата като ДАИ) ще основава, води и поддържа указател. В него ще се вписват името, адресът на обектите, имената на техническите експерти, които работят в тях, образованието и квалификацията им.

Лицата, които ремонтират или поддържат коли, без да имат регистрация, подлежат на санкция от 500 лева, гласят наказателни текстове от закона.

„ Разписан в този си тип, планът прави законно това да ремонтираш и поддържаш самичък личния си автомобил. Хиляди българи вършат това, в това число като свое персонално занимание.

Със сигурност е належащо прецизиране на тези текстове “, разясняват консуматори новия законопроект в границите на публичното разискване в интернет.

„ От по този начин написаните текстове излиза, че в случай че спукаш гума на пътя и решиш да си я смениш самичък, извършваш нарушаване, тъй като нямаш публична регистрация, и подлежиш на санкция “, гласи мнението на адвокати по тематиката.

Те показват вяра специалисти и депутати да изчистят този парадокс по време на четенията на закона в Народното събрание или по-рано. Според адвокати прибавянето на думите „ постоянно и по занимание “ би решило казуса и по този начин законът няма да направи рутинни персонални поправки противозаконни.

В закона е планувано задължението записаните сервизи да дават най-малко шест месеца гаранция за осъществен ремонт. Те ще би трябвало да водят и списък на всички поправки, които са правили, както и на типа и произхода на частите, които са вложили.

За тях се вкарва и задължението да имат подписана застраховка „ Професионална отговорност “ за възможни вреди, настъпили след фалшив ремонт и техническо обслужване на автомобил.

В случай на издаване на документ с погрешно наличие или вложение на крадена или некачествена част сервизът рискува да загуби регистрацията си. Ако пък се потвърди, че обособен механик е направил гаф съзнателно или не, той може да бъде премахнат от регистъра и да не може повече да упражнява законно специалността си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР